Ahir divendres es va celebrar el Update6 organitzat per infonomia on van participar com a ponents Antonella Broglia i Alfons Cornella.
Aquest acte que es un expositor de les anàlisis i reflexions dels ponents de caire periòdic en aquesta ocasió es va desenvolupar al voltant de les següents 10 idees/conceptes:
- ¿Xinanitzar el món?
- Gestió empresarial a la frontera.
- Tecnologia i ciències emergents
- Web semàntica.
- Densitat del talent
- Innovació social rendible
- Isomorfismes de negoci
- Consum col.laboratiu
- Felicitat
- On neixen les bones idees
Va ser una sessió interessant amb moltes idees, conceptes i de la que cal anar pensant i reflexionant sobre cada un d’ells.
Començaré pel primer: “Xinanitzar el món?”.
Aquest tema el va exposar Alfons Cornella i d’entre altres va esmentar:
- La perspectiva de la evolució de creixement del PIB que es preveu que pugui superar al dels EE.UU abans del 2030
- L’envelliment de la seva població que tindrà efectes en el seu creixement
- La seva geoestratègia com es pot veure en el control i explotació de les terres rares
- La seva evolució de fàbrica a consumidor (¿de exportador a importador?)
Va definir quatre idees:
I) La cooperació entre Política i Negoci a llarg termini
II) La tendència a tenir una manufactura d’excel·lència
III) La innovació.
IV) L’exportació del seu model.
De tot l’exposat puc aportar-hi el següent:
La seva política geoestratègica en especial en les terres rares que cal recordar que son els elements que fan i faran possible els productes d’alta tecnologia. Aquest es un tema que es podia llegir en el diari italià “Il Corriere della Sera” l’agost de l’any passat (18 Agost 2010) amb un títol explicatiu “Míssils, ordinadors i automòbils, Pequín blinda el control sobre 17 minerals del hi-tech”. Hi va haver una continuació el 21 Octubre 2010 de títol “La Xina bloqueja els metalls hi-tech”.
També se n’ha fet ressò el setmanari The Economist amb un article com “Rare action”.
Com podem veure aquest es un tema estratègic global i com s’exposa en l’article del Corriere della Sera els europeus no hi estem posats. Ens creiem que produint productes de valor afegit ja compensem els costos de les matèries primeres, aquesta errònia política també la trobem en el despropòsit dels darrers anys per part de molts governs europeus i també de la Comissió Europea en les polítiques envers la industria bàsica que ha estat menystinguda, atacada o oblidada sense adonar-se’n que una bona industria de base et fa ser més competitiu.
Pel que fa a la visió xinesa de lideratge un fet que no crec que sigui anecdòtic es que ja hi ha fabricants de xips industrials que els seus Data Sheet només els tenen en xinès i no pensen traduir-los al anglès, això es una actitud encomiable i que suposa una declaració de principis i de presència que cal donar-li un gran valor de futur.
Un altre tema interessant es la innovació aquí Xina està fent passes de gegant i modificant molts dels seus paradigmes. Vull recordar el fet que des de febrer de l’any passat la llei xinesa de patents ja regula el fet que els empleats que desenvolupin patents tindran dret a una remuneració complementaria. Però no només en això estan marcant noves direccions també estan posant en marxa programes de formació en mètodes per innovar com podria ser el TRIZ, i on hi ha molts exemples com aquest. Però també ho fan amb altres metodologies com la “gestió del valor” o com el Design Thinking on fins i tot demanen a professionals europeus que els hi escriguin llibres per portar-ho a terme.
Crec que amb tot el que he escrit ens hauríem de “posar les piles” per aprendre’n de la Xina i agafar les coses excel·lents de la seva manera d’actuar.