Aquest es el títol de la conferencia que el dimecres passat vaig presentar i moderar a càrrec de Franc Ponti en la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya.
El títol es significatiu i suposa, de fet, un qüestionament continu de les situacions empresarials.
En la meva introducció vaig exposar el que opino ha de ser un dels paradigmes que s’han de produir en una empresa que vol innovar i es que la innovació esdevingui un valor de l’empresa. Això es aplicable també a qualsevol institució, grup, o persona.
En la seva exposició Franc Ponti va dir moltes coses, però en destacaria les següents:
- La creativitat es pensar. La innovació es actuar.
- L’excusa per no innovar es que “no hi ha temps”, que el dia a dia no ens ho permet. Però això ens pot portar a que la competència ens tregui fora.
- Hem de buscar fonts d’innovació no només dintre de l’empresa sino fora: en els clients, en els proveïdors, …
- La “innovació oberta” es un concepte a incorporar en els processos d’innovació.
- La innovació no te perquè ser tecnològica.
- Utilitzem equips multidisciplinaris.
- Busquem la provocació tal com la descriu Edward de Bono.
Desenvolupa el seu pensament en el que anomena les “7 estratègies per la innovació” que son:
1. Pensar Zen (Think Zen)
2. Pensar Po (Think Po)
3. Obrir la ment (Think Open)
4. Pensar amb fluidesa (Think Flow)
5. Emocionar-se! (Get Emotional!)
6. Alegrar la ment (Think Happy)
7. Pensar entre tots (Think Team)
Va parlar de diversos autors alguns dels quals ja n’he fet referencia com Peter Drucker, Clayton Christensen, Gary Hammel, Daniel H. Pink.
De les diverses estratègies crec que la més interessant es la que fa referencia a les emocions, els productes innovadors han d’emocionar. Les emocions creen uns vincles molt més forts que qualsevol campanya de publicitat que puguem fer. Per això crec que en els equips multidisciplinaris que es creïn per a desenvolupar innovacions hi hauria d’haver persones que exposessin com es poden introduir en els productes o serveis les emocions.
Les altres estratègies també inclouen elements a considerar com el fet de pensar de forma diferent, es evident que si fem el mateix que fan els altres no innovarem de forma radical, sinó que el que farem es innovacions incrementals.
La diversió es destaca com un element que influeix en que el flux d’innovacions i la seva disrupció siguin més elevats. Quan les persones es diverteixen la seva capacitat cerebral es veu augmentada, dons no es produeixen els inhibidors químics que produeixen el fre de les transicions en les connexions neuronals.
Es sorprenent com coses bàsiques que qualsevol veu amb els nens, com que la diversió augmenta la creativitat i la capacitat de trobar noves solucions; en canvi no son desenvolupades en les empreses sinó que es va en direcció contraria, en generar por i augmentar el desencís.
Calen molts canvis de paradigmes en les organitzacions perquè aquestes assoleixin la innovació com un valor intrínsec.
Es pot veure la conferencia sencera aquí.