Web Analytics Made Easy - StatCounter

Una visió de gestió empresarial per enfrontar-se a entorns VUCA

En els darrers temps el nou paradigma empresarial és el que es coneix com “entorns VUCA” que correspon al acrònim en anglès de “Volatilitat, Incertesa, Complexitat i Ambigüitat”. Mentre que per a molts aquets elements es veuen amb preocupació, en canvi per a l’enginyeria el que es veu és  un mon d’oportunitats perquè una de les ocupacions de l’enginyeria es resoldre problemes que inclouen variables VUCA.

shipicebergDins els models de gestió que permeten desenvolupar una millor capacitat de resposta a aquets entorns es troben els que es fonamenten en els principis de les filosofies àgils. Ara bé per tal de que les empreses puguin utilitzar-les de forma adient cal que dins la seva cultura s’hagin establert i s’incentivin valors com: la transparència, el compromís, el focus, la franquesa, el respecte, el coratge, el treball en equip, la confiança, la col·laboració, la honestedat i la comunicació. Si s’analitzen en detall veiem que tots ells formen una cadena on la seva força és conseqüència de la fortalesa de la anella més feble. I aquesta feblesa es troba sovint en la capacitat de la Direcció de la empresa en mantenir cadascun d’aquets valors en la seva actuació.

És en l’àmbit de la gestió de les persones on es troba un element estratègic que permet la diferenciació disruptiva d’una empresa, com es l’adopció de models de Compensació Total per tal de atraure i mantenir el talent que la nostra empresa necessita.

Preparar-se per conviure amb entorns VUCA demana incorporar la gestió de riscos que és un element inherent a qualsevol projecte d’enginyeria ben dissenyat i desenvolupat. Això suposa un avantatge per les enginyeries de qualsevol dimensió dons la seva implementació dins la seva estratègia no els representa incorporar un element estrany;  a més a més, els dona un element d’influència en la fidelització dels clients actuals o en la captació de nous per l’expertesa adquirida.

Un element necessari és també una Gestió de la Innovació, entesa com a factor estratègic que estigui sistematitzat per tota la empresa amb una visió de procés global on hi pugui participar tothom i també beneficiar-se’n dels seus resultats.

Per concloure voldria recordar que ja fa més de cent anys un enginyer, Frederick Winslow Taylor, va escriure: “La majoria d’aquests homes creuen que els interessos fonamentals dels empresaris i dels treballadors són necessàriament antagònics. En canvi, la Gestió Científica (Scientific Management) té com a base la ferma convicció que els veritables interessos de tots dos són els mateixos“; i aquesta convicció encara es certa per tal que un sistema de gestió empresarial funcioni.

 

Nota: Article publicat originalment en la publicació Fulls dels Enginyers d’Octubre de 2016 fullsenginyers-octubre2016

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer