Web Analytics Made Easy - StatCounter

Els 4 elements de la cultura d’una organització innovadora

Com és la cultura d’una organització innovadora? ¿Quins elements ha de tenir?

Una organització que vulgui desenvolupar una cultura innovadora ha de focalitzar la seva actuació en els següents quatre vèrtexs:

1. INICIATIVA.

2. DELEGACIÓ.

3. CREATIVITAT.

4. ERROR.

 

Aquests quatre vèrtexs requereixen que per a cada un d’ells es desenvolupi una cultura associada a aquests.

1. Cultura de la INICIATIVA.

En aquest vèrtex s’ha encoratjar i promoure la iniciativa dels empleats cap a l’obtenció de valor per a l’empresa i per al client. Els empleats haurien d’actuar proactivament de manera que actuessin de forma natural si la situació ho requereix, i sense esperar l’autorització dels seus superiors. Això suposa generar confiança en el bon judici dels que prenguin la iniciativa.

També suposa promoure solucions innovadores als problemes interns o externs de forma sistemàtica amb l’objectiu de millorar els resultats empresarials.

Així mateix la detecció d’oportunitats de negoci hauria de suposar la preparació d’un projecte amb el seu full de ruta, aquest projecte hauria de ser liderat per l’empleat que l’hagi definit.

2. Cultura de la DELEGACIÓ.

Un altre dels vèrtexs s’orienta cap a la delegació de l’autoritat, això suposa que quan els empleats que han pres la iniciativa de proposar projectes per als quals se’ls consideri el líder i propietari han de tenir coneguda i reconeguda l’autoritat per poder decidir sobre els recursos necessaris per a la seva consecució.

És un dels factors més importants a l’hora de gestionar projectes de qualsevol tipus, si no és coneguda i reconeguda la seva autoritat és molt difícil que es puguin aconseguir els objectius ja que sovint se li qüestionarien les seves peticions.

3. Cultura de la CREATIVITAT.

La creativitat es genera quan es deleguen tasques o activitats als empleats però no se’ls diu “com han de fer les coses”. El fet de donar autonomia per decisió sobre la metodologia a utilitzar o com desenvolupar una possible solució crea en el professional una confiança en les seves pròpies capacitats.

No obstant això, és raonable que la persona a qui s’ha delegat demani l’opinió sobre les decisions que estigui prenent si té poca experiència, o se li ha assignat un tema del qual no és coneixedor.

4. Cultura de l’ERROR.

Potser el vèrtex fonamental. La tolerància amb els errors, que suposa que no es critiqui de manera destructiva dels possibles errors que cometin aquells que han pres la iniciativa, se’ls ha delegat l’autoritat i, han fet servir la seva creativitat per buscar solucions o oportunitats innovadores.

La possibilitat d’error existeix, especialment quan es pretenen obtenir innovacions.

Però el que no s’ha de fer és castigar l’error.

Per això és molt útil després de cada actuació, i especialment si s’han produït errors utilitzar el procediment denominat After Action Review que permet analitzar de forma constructiva les actuacions i els errors, i que és una excel.lent eina de generació de coneixement per a les organitzacions.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer