Web Analytics Made Easy - StatCounter

S’ha de subvencionar la innovació ?

Aquest post surt com a reflexió de comentaris i exposicions que les darreres setmanes he escoltat en diverses reunions, conferencies i en converses amb companys i amics.

La qüestió es que quan es parla d’innovació en poc temps surt la paraula “subvenció”; cosa que sovint porta a dir que la innovació necessita ser subvencionada perquè sinó no s’innova, el súmmum s’assoleix quan s’escolta dir el següent: “No he pogut portar endavant el projecte perquè no me l’han subvencionat”, o la variant més sorprenent: “sense subvenció el projecte no es rendible”.

 

Aquestes expressions i d’altres similars porten implícit un missatge de “busco subsidi estatal”, crec que els projectes d’innovació que sense subvenció no son rendibles no s’haurien d’ajudar.

El sistema de suport a la innovació mitjançant subvenció ha entrat en crisi, i hauria de qüestionar-se la seva continuïtat.

Pels projectes d’innovació cal incorporar de forma clara l’objectiu de la rendibilitat, tot i que, en determinades circumstàncies aquesta no te perquè ser econòmica a curt termini, sinó a mig o a llarg.

Hi ha dos conceptes per donar suport a la innovació que poden ser més raonables: el crèdit i la deducció fiscal. Ambdues opcions tenen els seus avantatges i inconvenients.

El crèdit suposa que caldrà retornar els diners que hom a deixat en préstec, i per tant, d’una manera o altra el projecte ha de ser rendible.

La deducció fiscal es un instrument que suposa que la despesa s’ha realitzat i que per tant el projecte ha anat endavant; però, a més a més cal que l’empresa tingui beneficis.

Aquest últim supòsit (encara que existeix el concepte fiscal de “deducció aplicable fins a x anys) es sovint poc útil per les empreses que comencen, que sovint son generadores de pèrdues en els primers exercicis; i que, per tant, no es podran aplicar les deduccions fins al cap d’uns quants anys. En aquests casos caldria propostes innovadores en el retorn d’aquest import deduïble per a beneficiar-les a curt termini. Es evident que la recuperació d’aquets diners per reinvertir-los en nous desenvolupaments seria molt beneficiós per al  creixement de l’empresa.

Tal com ja es manifesta per altres persones, la cultura de la subvenció no es positiva per la innovació, ni per al creixement empresarial.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer