Per tal que les empreses incrementin la seva dedicació a activitats d’innovació (de forma amplia R+D+I) cal que tinguin elements que incentivin o ajudin a la seva realització.
Un dels instruments fiscals utilitzat fins ara son les deduccions per activitats de R+D+I en el Impost de Societats.
Crec que caldria fer-hi algunes millores com les següents:
a) La deducció fiscal de R+D+i, tal com ara està definida es basa en la aplicació d’uns percentatges de caràcter general, que son independents de la dimensió empresarial, i que considero suposen una discriminació cap a les PIMEs (Petites i Mitjanes Empreses). No hi ha un reconeixement de l’esforç que representa la inversió en R+D+i relacionada amb la facturació de l’empresa.
Proposo que les empreses amb una facturació inferior a 10 milions d’euros se’ls hi hauria de permetre una deducció addicional del 25% que fos aplicable al tram de 0 fins a 150.000 euros de despesa en R+D+I.
b) Deducció fiscal del cost de patents per a pimes.
Per promoure la obtenció de patents per part de les PIMEs caldria disminuir el cost que els hi representa. Proposo permetre la deducció fiscal del 50% del cost de les patents fins a un màxim de 60.000 euros per a les PIMEs de facturació inferior a 10 milions d’euros.
La llei del Impost de Societats també dona la possibilitat a les empreses que, en cas de no poder-se deduir per R+D+I tota la quantitat que aquesta els hi permet aleshores pot aplicar en les liquidacions dels períodes impositius posteriors (fins a 15 anys) les quantitats no deduïdes.
Moltes empreses que dediquen recursos a activitats de R+D+i, especialment quan es troben en la seva fase inicial no s’ho poden deduir perquè estan en pèrdues i han d’esperar anys per poder-ho fer.
Penso que una alternativa podria ser que poguessin disposar d’aquesta quantitat per pagar activitats de R+D+i que subcontractessin als Agents del sistema de Ciència i Tecnologia pertanyents a l’Administració Pública, o, a Institucions sense ànim de lucre. Per a això s’hauria de crear un mecanisme que permetés a les empreses demanar l’emissió de documents mercantils (talons fiscals R+D+I) pel valor que fos necessari, fins arribar al valor total de la deducció que no es pogués aplicar.
En un altre àmbit també es podria fer:
a) Creació d’un Registre Central d’actius i instrumental dels Agents del sistema de Ciència i Tecnologia de l’Administració Pública. Caldria crear un Registre Central amb l’inventari de totes les instal•lacions, equipaments i instrumental dels diversos agents del sistema de Ciència i Tecnologia de l’Administració pública que pugues ser accessible a tots els interessats, i que permetria un millor coneixement dels elements disponibles per a subcontractar activitats de R+D+i.
b) Disponibilitat parcial per les empreses dels elements del Registre Central d’actius de R+D+i.
Atès que els equipaments i l’instrumental dels Agents del sistema de Ciència i Tecnologia de l’Administració Pública han estat sufragats en part per la fiscalitat suportada per les empreses, caldria donar la opció de poder utilitzar-los per part de les mateixes, de forma gratuïta o a un cost simbòlic, de com a mínim el 15% del temps d’ús anual dels diversos elements per a la realització d’activitats de “R+D+i “.
S’hauria de crear un sistema que permeti que les empreses que ho demanin puguin utilitzar-lo de forma progressiva, amb uns criteris prèviament definits.
Totes aquestes propostes pretenen incentivar i facilitar a les empreses el desenvolupament d’innovacions i millorar la utilització dels seus recursos.