L’última de les propostes del canvi de paradigma pretén que les organitzacions puguin convertir les activitats rutinàries en processos innovadors i creatius que transformin poc a poc la mentalitat empresarial, produint resultats a curt i mitjà termini que generin una perspectiva de creixement sostingut en un ambient de millora contínua.
El programa “Innovació del Valor“ es basa en la adopció de la metodologia anomenada “Anàlisis del Valor (Value Analysis)”. Es una metodologia basada en la constitució de grups de treball multidisciplinaris on s’han d’aplicar de forma ordenada una sèrie de fases, utilitzant unes eines, amb unes llistes de comprovació que permeten passar d’una fase a l’altre fins assolir els objectius que s’havien establert.
El que es pretén amb la adopció d’aquest programa és:
- Millorar la gestió i els resultats empresarials.
- Augmentar el desenvolupament d’innovacions.
- Crear grups de treball amb “visió de valor”.
Els avantatges que pot suposar la formació i el desenvolupament en aquest programa son:
- Obtenció de reduccions de costos.
- Augment de la productivitat.
- Millora de funcions/prestacions dels productes/processos/serveis.
- Millora de la qualitat.
- Millora de la comunicació empresarial.
L’Anàlisi del Valor és un mètode sistemàtic, creatiu i efectiu per resoldre problemes i/o per desenvolupar millores en qualsevol àrea de gestió d’una organització. Mitjançant un procés de disseny funcional i econòmic on l’objectiu és incrementar el valor (augmentant la qualitat i reduint el cost) d’un objecte (producte, procés, servei).
L’Anàlisi del Valor es desenvolupa en General Electric per part de Lawrence D. Milers durant la Segona Guerra Mundial, i acabat el conflicte s’exporta com a metodologia de desenvolupament empresarial dins del Programa Marshall, o en la reconstrucció econòmica del Japó.
Entre els desenvolupaments posteriors de la metodologia destaca el de l’evolució conceptual anomenada “Value Innovation” que té un dels seus referents el llibre “Blue Ocean Strategy” de W. Chan Kim i Renée Mauborgne.
A la Xina al magazine “Value Engineering” es va considerar que “The 21st century is the era of value to determine the winner“.
A nivell de país és destacable el fet que a Singapur 15 ministeris i agències del govern hagin constituït una entitat anomenada Value Innovation Action Tank (VIA) per implementar el Value Innovation en els desenvolupaments estratègics de les polítiques del país.
Per tot l’exposat considero que l’últim pas del canvi de paradigma és desenvolupar la “Innovació del Valor”.
Un document que amplia la informació d’aquest tema, es pot descarregar aquí.
Si t’ha agradat aquest post, sis plau comparteix-lo.