Web Analytics Made Easy - StatCounter

Si es vol un país innovador, els estudiants de secundària haurien aprendre TRIZ

Aquesta setmana, en un dels sempre interessants debats que tenim a Linkedin al grup “R+D+i Rendible” que administra Ray G. Butler, en aquest cas parlant sobre Valor afegit en productes industrials intermedis.

En un dels meus comentaris vaig tornar a nomenar una de les metodologies (o segons es miri filosofia) més potents i interessants que existeixen per a la innovació; m’estic referint a TRIZ.

Aquesta gran desconeguda en aquest país, que usen una minoria d’empreses, que s’explica en poques universitats i que per descomptat és quasi desconeguda en l’ensenyament secundari.

I per què parlo de TRIZ?

Perquè empreses com SAMSUNG la consideren una de les seves principals fonts d’innovació, que els permet obtenir importants reduccions de costos en els seus productes i processos, i que, a més, els ha permès aconseguir importants vies de negoci.

Perquè fa anys es realitzen per tot el món simposis anuals per exposar els avenços en l’aplicació d’aquesta metodologia, que en països com Japó va pel vuitè TRIZ Symposium, a Malàisia aquest any la MyTRIZ Conference, a Corea amb el KoreaTRIZCON2012, a Taiwan on es preveu una conferència el 2013.

A Europa tenim ETRIA (European TRIZ Association) i la seva ultima conferència es va realitzar el passat mes d’octubre a Portugal amb absència de ponents espanyols.

On s’hauria d’ensenyar TRIZ?

TRIZ hauria de ser objecte d’aprenentatge en l’ensenyament secundari ja que és una metodologia que pot utilitzar-se tant per a la innovació de productes, com per a la innovació de serveis, com en processos, …

A Europa entitats de diversos països van considerar l’any 2008 dur a terme, en el marc del Life Long Learning Programme 2007–2013 “Leonardo da Vinci”, un projecte que es va denominar Teaching TRIZ at School (TETRIS) que tenia com a objectiu desenvolupar un curs amb material auxiliar per ensenyar a alumnes d’ensenyament secundari els fonaments de TRIZ com a part dels seus coneixements i competències bàsiques.

Aquest projecte va donar lloc al desenvolupament d’un manual que es va elaborar en les llengües dels països participants en el projecte (Alemanya, Àustria, Itàlia, Letònia), a més de en anglès i francès.

Posteriorment s’ha traduït al romanès i a l’espanyol. El curiós i simptomàtic és que la traducció a l’espanyol es va realitzar per part de personal del Departament d’Indústries de la Universitat Tècnica Federico Santa María de Xile. És elogiable la seva proactivitat en traduir un manual sobre TRIZ realitzat a Europa que permet una divulgació del tema entre els hispanoparlants.

Considero que seria convenient desenvolupar en l’ensenyament secundari un mòdul de formació en aquesta metodologia com a part d’una Estratègia Estatal d’Innovació. Cal començar com més aviat millor a dotar als estudiants de metodologies i eines perquè desenvolupin la seva capacitat innovadora en qualsevol àmbit, i perquè l’apliquin en els seus futurs llocs de treball i professions.

Si t’ha agradat aquest post, sis plau comparteix-lo.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer