Web Analytics Made Easy - StatCounter

El Innovador a l’empresa: Auctoritas o Potestas?

Les empreses innovadores ho son perquè hi ha persones innovadores. Les empreses innovadores assoleixen la condició d’empreses triomfadores perquè tenen en la seva direcció a unes persones que entenen que la incentivació i la motivació cap a la innovació es basa en tenir Auctoritas en comptes de Potestas.

Així les empreses que vulguin ser innovadores hauran de trobar els seus Auctoritas Innovatio, es a dir, aquelles persones que siguin reconegudes per la resta com els líders de la innovació, persones que poden dirigir els equips i els projectes d’innovació amb una autoritat amb més força que la que pugui esdevenir d’un càrrec. Una empresa que pretengui innovar en base només a càrrecs i a imposicions no ho aconseguirà.

La mentalitat innovadora en les persones necessita d’un entorn amb un clima “de llibertat i d’acceptació del risc” que sovint no es dona en moltes de les empreses del nostre país. La innovació suposa estar en un canvi més o menys continu, es la aplicació de la “millora continua” però amb una afectació de l’entorn més important.

 

Però això no es nou, ja ho deia l’any 1969 Peter F. Drucker en el seu llibre “Age of Discontinuity” quan parlava dels “treballadors del coneixement on afirmava que el principal motivador d’aquets són els reptes i que l’única persona en la qual calia desconfiar era aquella que no cometia errors, perquè, o, era un mentider o es quedava en el segur, el ja conegut i el trivial. Com més competent és una persona més errors comet.

Això es el que es veu quan hi ha un lideratge innovador, que els errors s’accepten, s’estudien i se n’aprèn.

En la persona que actua com Auctoritas Innovatio es pot produir una situació que ja esmentàvem en el post anterior que es el problema de la desaparició momentània o irreversible d’aquest; i a aquesta situació li podem posar molts noms:

  • Així quan Steve Jobs es sotmès a una intervenció les accions de l’empresa Apple baixen, i es produeix en el sector una gran incertesa.
  • O el cas de d’Akamai que quan el seu cofundador Danny Lewin va morir en un dels avions del 11/9, tot i ser una empresa amb una tecnologia puntera i innovadora, es va produir un daltabaix en la percepció dels inversors en el mercat borsari fent que el preu de les accions caigués considerablement.

Aquets son només dos exemples, però tothom pot citar-ne molts més, tot i que el que importa es que es una persona la que fa trontollar tota la empresa, en un mon en que es tendeix a menysprear l’individu amb marca personal, aquest casos ens demostren la importància de la Auctoritas i la seva implicació en la marca personal de la persona que la té.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer