Web Analytics Made Easy - StatCounter

Perquè la Innovació hauria de ser una competència de la Vicepresidència del Govern

En la recent remodelació del govern d’Espanya s’ha produït la prevista, supressió del Ministeri de Ciència i Innovació. Pel que fa a la Innovació s’ha desplaçat la seva atribució cap a l’ara anomenat Ministeri d’Economia i Competitivitat amb la creació d’una Secretaria d’Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació.

Al BOE del 22 de desembre es publica:

Correspon al Ministeri d’Economia i Competitivitat la proposta i execució de la política del Govern en matèria econòmica i de reformes per a la millora de la competitivitat, de recerca científica, desenvolupament tecnològic i innovació en tots els sectors, la política comercial i de suport a l’empresa, així com la resta de competències i atribucions que li confereix l’ordenament jurídic.

 

Aquesta remodelació suposa adoptar el concepte R + D + I sota una visió, al meu entendre limitada, crec que seria desitjable entendre la Innovació sota una visió àmplia del concepte, això llavors li suposaria una transversalitat en tot l’arc de Ministeris. La seva dependència de “Economia i Competitivitat” pot generar una concepció de propostes, polítiques i execució que tinguin una visió i afectació parcial.

Considero que la Innovació hauria de tractar com un concepte de país i, per tant, hauria de considerar com un valor global, d’aquesta manera produiria que totes les àrees del Govern tinguessin entre els seus valors i actituds el desenvolupar la Innovació. Això és un canvi de paradigma en la visió de la Innovació existent fins ara, però és ara més que mai necessari.

S’hauria de tenir en compte que pot passar que determinades innovacions p.ex. en l’àmbit dels processos puguin afectar tots els ministeris en el seu conjunt, o que una innovació en un d’ells afecti un altre. Per això perquè la Innovació pogués tenir un desenvolupament i implantació adequat seria desitjable que les seves competències estiguessin ubicades en un estadi superior com és el de la Vicepresidència.

Promoure la Innovació en aquesta posició crec que permetria avançar en el canvi de model necessari perquè el país se situï novament en una posició avançada dins dels països més desenvolupats.

Dins dels objectius per a l’actual legislislatura relacionats amb la Innovació considero s’hauria d’abordar el següent:

En un proper post exposaré la meva visió i opinió de la gestació, evolució i redactat final de la Llei 14/2011.

  • Desenvolupar una “Llei d’Innovacions d’Empleat” que modifiqui els apartats de la Llei de patents que afecten a les anomenades “patents d’empleat”.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer