Web Analytics Made Easy - StatCounter

La creativitat es innata o se n’aprèn?

Quan es parla de creativitat hom pensa en un personatge mig geni, mig boig que es una font constant d’idees radicals, estrafolàries, forassenyades,…

Davant d’això es crea la opinió que la creativitat es innata. Potser si que hi ha persones que neixen amb unes capacitats creatives especials, però la creativitat que necessita un Innoginyer es pot aprendre, cal exercitar-la.

I per això cal definir-se un programa d’aprenentatge amb l’objectiu d’augmentar la nostra competència en creativitat; això pot fer-se mitjançant una lectura sistemàtica de temes que no siguin de la nostre professió, o canviar les revistes que llegim per d’altres diferents.

Son especialment interessants les que tracten qüestions de disseny (Design Magazine o Core77), o bé revistes de moda.

 

 

Si ens acostumem a llegir coses diferents podem establir connexions entre temes diversos que poden generar innovacions no previstes.

Aquesta forma de generar creativitat te una eina molt útil en la tècnica anomenada “biònica” que consisteix en buscar solucions a la natura per aplicar-les als nostres problemes.

Podem trobar multitud d’exemples de la utilització de la natura per donar solucions o crear oportunitats.

Un cas de solució seria el banyador Speedo Fastskin FSII que emula la pell del tauró. Aquesta pell te una superfície formada per unes escames que donada la seva configuració suposen que hi ha menor resistència al moviment en l’aigua i es redueixen les turbulències que es generen al seu voltant.

Un cas d’oportunitat es el velcro que es desenvolupa quan l’enginyer suís George de Mestral va fixar-se que la planta de l’espina-xoca (Xanthium spinosum) s’adheria a la roba o als pèls dels animals. El velcro reprodueix el sistema d’adherència d’aquesta planta.

Recordo la frase de Leonardo da Vinci: “La naturalesa benigna proveeix de manera que en qualsevol part trobis alguna cosa que aprendre “.

Veiem dons que observant la natura podem trobar o pensar innovacions.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer