Web Analytics Made Easy - StatCounter

Innovació en la retribució del empleat

Aquesta tarda he participat, en el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, com a ponent de la conferencia “Innovació en la retribució dels enginyers“.

En aquest acte es tractava d’explicar als assistents com tracta la legislació espanyola als empleats generadors d’invencions patentables i com es legisla en altres països.

La meva aportació ha estat l’explicació de la favorable normativa que tenen a Alemany, la recent proposta feta a França i la modificació de la llei de patents a la Xina.

En aquets tres països es planteja que l’empleat tingui una retribució suplementària relacionada amb el resultat econòmic que representi la seva invenció a la empresa.

 

En la meva opinió aquest tractament legislatiu suposa un incentiu rellevant per fomentar la innovació de les empreses mitjançant la producció d’invencions patentables.

Entre els diversos elements a destacar hi ha:

  • La remuneració es en funció del flux econòmic que representa per l’empresa.
  • En cas de finalització de la relació laboral, l’empleador ha de continuar retribuint anualment al ex-empleat inventor.
  • En cas de insolvència les vendes o transmissions generen drets econòmics per l’empleat innovador.

Es a dir, es considera que la aportació del empleat a la empresa ha de ser recompensada amb un suplement fora del salari normal.

Si aquesta legislació estigues a Espanya, de ben segur que el nombre de patents i la innovació augmentarien de forma considerable.

Cal, per tant, promoure una modificació de la Llei de Patents o la promulgació d’una Llei de Patents d’Empleat.

Podeu veure la presentació aquí.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer