Web Analytics Made Easy - StatCounter

Reflexions sobre el Update6 (II): Gestió empresarial a la frontera

Avui exposaré i comentaré el segon dels conceptes/idees exposats en el Update6 organitzat per infonomia el passat 11 de febrer.

Gestió empresarial a la frontera. (Aquest tema va ser explicat per Antonella Broglia).

La idea base es que la “innovació en gestió” pot donar més beneficis al llarg de més temps que la “innovació en productes i/o serveis”.

Es van exposar models radicals i novedosos de diverses empreses com:

  • Happy una companya britànica on l’empleat es primer i el client ve desprès.
  • ASDA, que en la seva pàgina web inclou connexions on-line amb les fàbriques dels seus proveïdors.

Es va parlar d’empreses de xarxes de col·laboradors externs (p.ex. en qüestions de open innovation), nous sistemes de motivació del empleat, presa de decisions col·lectiva.

Una iniciativa per promoure les innovacions per part de Shell anomenada GameChanger que suposa donar al empleat la possibilitat de crear nous negocis en base a les seves idees mitjançant el suport de l’empresa amb recursos econòmics, de personal, tècnics,… Això suposa creure en la persona com a element de creixement de l’empresa, pensar que l’empleat es un professional amb capacitat per desenvolupar projectes de rellevància.

La consideració que “innovar en gestió” es més rendible que “innovar en productes/serveis” pot ser certa però jo crec que perquè sigui efectiva cal que la direcció consideri que els empleats son professionals amb capacitats i competències per actuar de forma autònoma i responsable. A més a més suposa establir el valor de la confiança mútua, i aquest es un dels factors que veig més difícil de que es compleixi en el nostre país per part de moltes empreses i molts empleats: s’ha perdut la confiança dels un en els altres. I si això no es recupera no anirem endavant.

Ara bé: ¿realment tots els exemples de “innovació en gestió” ho son?. Jo crec que no, el que es fa es recollir els conceptes de relació humana que al llarg del temps s’han produït i han funcionat i donar-los un nou nom, però es el mateix de sempre perquè els humans en la seva base de relació es comporten com ho feien fa milers d’anys. “Nihil sub sole novum”.

Moltes de les noves “innovacions en gestió” actuals son actualitzacions de casos com els de Ricardo Semler a Semco. Aquest es també una empresa que cal referenciar la seva pàgina web inicial ja es diferent.

A SEMCO podem trobar iniciatives en gestió molt interessants com:

Quan es parla del miracle japonès dels anys 70 cal tenir en compte que alguns dels principis en que es basava son:

  • Transparència de la comptabilitat.
  • Transparència en les decisions.
  • Participació en la gestió empresarial.

Tot això donava peu a la confiança entre treballador i empresari que feia que ambdós tinguessin un objectiu comú de benefici mutu. Malauradament amb el temps això s’ha perdut.

Per això crec que la innovació en gestió ha de tenir com a base o valor principal “la confiança”.

Tags:,

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer