Web Analytics Made Easy - StatCounter

EU Industrial R&D Investment Scoreboard 2011: Només 25 empreses espanyoles entre les 1.000 empreses de la UE que més inverteixen en R+D.

.

La setmana passada la Comissió Europea publicava per aquest any 2011 la Taula d’indicadors de la R+D industrial (EU Industrial R&D Investment Scoreboard) que correspon a l’exercici fiscal de 2010.

S’hi diu que “les inversions en R+D de les principals empreses de la UE van experimentar una forta recuperació el 2010, en augmentar un 6,1% enfront de la disminució del 2,6% el 2009. No obstant això, les dades corresponents a les 1400 primeres empreses del món indiquen que les empreses de la UE en el seu conjunt es queden enrere respecte als seus principals competidores dels Estats Units i algunes economies asiàtiques en creixement de l’R+D. ”

Aquest és un informe que exposa dades econòmiques, financers i de personal de les 1.400 empreses del món, tant globals com específics de l’R+D. Incloent diversos annexos en els quals es fa una agregació per països, o per sectors industrials. Es fa una anàlisi d’una mostra de les 1400 empreses del món que van invertir més 30 milions d’euros en R + D en l’exercici 2010 (400 empreses amb seu a la UE i 1.000 a la resta del món).
De les 1000 empreses de la UE que més inverteixen en R + D hi ha només 25 empreses espanyoles:
• El Banco Santander la primera empresa espanyola ocupant la posició 26, encara que cal destacar que dins del seu sector és la número 1.

• Telefónica és la segona empresa espanyola ocupant la posició 32, sent la segona del seu sector per darrere de BT.

• La tercera i quarta són Amadeus i Indra Sistemes, que són respectivament primera i segona del seu sector.

• I la cinquena és Iberdrola que en el seu cas és la quarta del seu sector.

Com veiem encara que les posicions són allunyades dels primers llocs, les empreses espanyoles ocupen posicions de lideratge per inversions en R+D dins dels seus respectius sectors, la qual cosa és una dada certament rellevant que indica la voluntat de lideratge a l’invertir en futur.

És destacable el fet que la primera empresa espanyola en inversions en R + D és un banc (Banco Santander) amb una inversió el 2010 de 1.338 milions d’euros. És realment important aquesta xifra encara per a una millor comprensió seria desitjable conèixer el tipus de projectes que s’han realitzat.
Pel que fa a Telefónica, la inversió en R+D en 2010 va ser de 901 milions d’euros. Considero destacable el canvi d’estratègia en referència a la R+D dels últims anys amb l’excel·lent idea de crear l’any 2008 la seva pròpia oficina de patents. El que ha fet que actualment sigui una de les tres empreses espanyoles que més patenta. La seva divisió de recerca i desenvolupament dins del Grup Telefónica és Telefónica I+D va ser creada el 1988.

Si analitzem les 50 primeres empreses europees que més inverteixen en R + D podem observar que hi ha 13 del sector automoció, 7 del sector farmacèutic, 7 del sector de Telecomunicacions i 5 del sector aeroespacial i defensa.

D’aquests mateixos sectors en el rànquing de 1000 espanyoles tenim 2 del sector automoció (CAF (612) i CIE Automotive (974)), 4 del sector farmacèutic (Almirall (197), Zeltia (272), Laboratoris Farmacèutics Rovi (779) i Grifols (862)), 2 del sector de Telecomunicacions (Telefónica (32) i Amper (632)) i 1 del sector aeroespacial i defensa (Indústria de Turbo Propulsors (245))

Com podem veure, excepte per a Telefónica, la posició de les empreses espanyoles en aquests sectors dins del rànquing de les 1000 empreses UE no és molt destacada. El que ens dóna una idea del nivell de l’R+D a Espanya.
Aquesta visió no massa positiva es realimenta si es llegeix el quadre dels 10 països de la UE amb més empreses que inverteixen en R+D:

Com podem veure Espanya amb 25 és la novena. Produeix certa enveja veure que països com Finlàndia o Dinamarca superen a Espanya amb 52 i 45 empreses respectivament.
El EU Industrial R&D Investment Scoreboard és un document certament interessant però, al meu entendre li faltarien alguns indicadors d’R+D, com podrien ser: el nombre de patents sol·licitades l’any, el nombre de patents concedides.

Una altra dada a incorporar serien els ingressos per llicències i royalties, ja que és una dada que ens dóna idea de la rendibilitat que dóna la R+D.

.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer