Web Analytics Made Easy - StatCounter

Una eina útil per innovar: l’anàlisi funcional

A l’hora d’innovar cal saber quines son les necessitats/desitjos/expectatives dels clients i/o usuaris, que s’han de transformar en les funcions que ha de tenir el producte o servei.

La forma convencional (i la més utilitzada) de realitzar-ho es mitjançant la intuïció dels diversos participants en el grup on es defineixen aquestes (brainstorming), això fa que habitualment es defineixin menys del 50% de les funcions que el client espera.

La utilització d’una aproximació funcional mitjançant l’ús de metodologies estructurades per definir les funcions del producte/servei permetin assolir quasi la totalitat d’aquestes.

Conèixer les funcions ens permetrà identificar el valor que poden tenir per al client. Això es pot fer tant per desenvolupar productes/serveis nous com innovar en els existents.

Dins de les diverses metodologies d’anàlisi funcional una que es útil, especialment en productes, es la que es coneix com FAST (Functional Analysis Systems Technique).

 

El FAST és un metodologia creada per Charles W. Bythewaya Univac l’any 1965.

Aquesta metodologia ens dona una visió diferent dels productes o dels serveis dons el que exposa son les diverses funcions que han de tenir, i no com les donen. Es a dir, p.ex., per una làmpada la funció es donar llum, no ens diu com i això permet posar diferents opcions com: una bombeta, un led, una flama,…

La virtut que te el mètode es que permet desenvolupar solucions creatives quan definim els productes o serveis per funcions. En parlar de funcions podem pensar en elements que si tinguéssim les coses predefinides, no n’hi pensaríem.

Per aprofundir amb el tema hi ha un llibre que ho exposa de forma pràctica, encara que ja te uns anys (es de 1994):  “El producto adecuado : prácticas de análisis funcional” de Robert Tassinari, que crec ja està descatalogat.

Tanmateix es poden trobar referències a la xarxa, majoritàriament en anglès, però també n’hi ha en francès, italià, …

Es una eina interessant a l’hora d’innovar i desenvolupa la creativitat per la diferent visió a l’hora de repensar les coses.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer