Web Analytics Made Easy - StatCounter

Pot una innovació tecnològica fer desaparèixer les botigues de recanvis?

Al meu entendre, SI.

I, quin pot ser aquesta innovació?: Jo crec que seran “les impressores 3D de baix cost” que incorporin cartutxos de diversos materials.

Fa uns mesos ja vaig parlar d’impressores 3D arran de la portada del mes de febrer d’aquest any de la revista The Economist, recentment (gràcies Daniel) en altres articles novament es feia referència a les possibilitats d’aquesta tecnologia (“Could 3D printing end our throwaway culture?” i “Difference Engine: Making it”).

Aquesta tecnologia que jo considero, com també altres experts, suposarà una revolució en molts àmbits empresarials i especialment en tot el que afecti el desenvolupament d’innovacions.

 

Però, a més, també pot suposar, a mig termini, un canvi en els sistemes productius de moltes pimes, i fins i tot a nivell domèstic.

Pel que fa al desenvolupament d’innovacions, avui dia ja existeixen impressores que a un cost raonable permeten obtenir prototips funcionals “d’avui per demà”, evitant els costos de desenvolupament associats com els de construcció de motlles prototip, ocupació de línia de producció per fabricació de prototips, …

A més de la reducció dels temps de desenvolupament (un motlle per prototips no es fabrica d’avui per demà) amb aquesta “nova” eina podem “experimentar” noves formes a baix cost i ensenyar als de màrqueting, o alguns clients de confiança, per conèixer la seva opinió.

Amb aquesta eina evitem el cost dels motlles per prototips en les primeres fases de la innovació, especialment en les denominades “de concepte”, però també en fases més avançades al poder fer canvis abans de sol · licitar el motlle per fer prototips “definitius”, o prototips de “pre-sèrie”.

A l’àrea de fabricació aquesta tecnologia podrà suposar la mateixa situació que la que es produeix entre la impressió offset i la impressió digital, és a dir, per a sèries llargues s’utilitzaran els mitjans tradicionals (offset) per la seva major productivitat en canvi per a les sèries curtes s’usessin impressores 3D industrials.

Però el que jo crec en on pot haver-hi una gran revolució és en el tema dels recanvis, en el futur quan comprem qualsevol producte ens s’adjuntaran un CD amb arxius, o el tindrem descarregable de la web, amb els plànols 3D de les peces que componen el producte (com pe una rentadora). I quan s’espatlla l’aparell el tècnic només haurà d’agafar l’arxiu i “imprimir” la peça en qüestió i muntar-la en l’aparell, o nosaltres mateixos, si ens veiem capaços de reparar-la.

A nivell domèstic ens podrem personalitzar des de la vaixella, passant per les llums de les habitacions o alguns dels mobles de la casa; arribarem a la “customatització” total dels productes.

.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer