Web Analytics Made Easy - StatCounter

Per innovar cal ser curiosos.

Una de les característiques del Innoginyer és la curiositat.

Ser curiós en el sentit d’interessar-se en les coses, de veure, de conèixer, de voler saber, d’investigar,…

 

 

Curiós vol dir preguntar i preguntar-se perquè, i no quedar-se amb la primera resposta. Aquesta actitud de preguntar-se “perquè” de forma recurrent es una de les tècniques utilitzades per Toyota dins el seu TPS, els 5 perquè.

A ser curiós s’aprèn fent preguntes a totes les respostes que ens donen, i també aprenent a veure les coses des de diferents punts de vista.

Això ho poden desenvolupar utilitzant la tècnica desenvolupada per Edward de Bono: “els 6 barrets”.

La curiositat és una característica que tenen tots els nens petits, i que malauradament molts perden amb el temps. Els mares i pares sabem l’incansables que son quan arriben a aquella edat en que a tot demanen “perquè” sense aturar-se.

Malauradament aquesta actitud de qüestionar i qüestionar-se les coses quan ens trobem en situacions d’adults és mal vista, o bé, hom pot pensar que si pregunta queda en evidencia que no sap i aleshores perd prestigi. Ens trobem un altra vegada amb el factor “por” del que ja n’he parlat anteriorment.

La por es un dels grans enemics de la curiositat especialment quan actua com a fre per preguntar-nos sobre allò que no entenem, o que volem saber.

Per això una de les competències a aprendre per esdevenir un Innoginyer es “perdre la por”, en aquest cas la “por a preguntar”. Quan preguntem perquè no sabem, de la resposta n’apendrem; sinó continuarem com abans però amb el neguit de que ho hauríem de saber.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer