Quan es parla de Qualitat un dels referents és William Edwards Deming. La seva influència en aquesta àrea va ser d’especial rellevància a Japó i es considera un dels pares del creixement industrial d’aquest país en la segona meitat del segle XX.
La seva visió i pensament el va portar a escriure un dels llibres de gestió empresarial més interessants (però menys aplicats) dels anys 80: “Out of the crisis”.
Aquest llibre publicat per primera vegada l’any 1982 pretenia exposar una sèrie de principis que havien de permetre a les empreses americanes superar la crisi envers la competència d’altres països. Curiosament els conceptes a desenvolupar feien referència a paraules com: qualitat, productivitat i competitivitat.
Tanmateix la visió que s’explica que es pot resumir en els que es coneixen com els 14 principis de Deming suposa, encara avui en dia, una filosofia de gestió moderna e innovadora. On la part més important de les coses a fer per assolir “l’èxit empresarial” es sustenta en les persones.
Un excel·lent blog per aprendre més sobre la filosofia de Deming es el de Jordi Cabré que permet llegir coses que ens recordaran la dita “l’home és l’únic animal que ensopega dos cops amb la mateixa pedra” i que hi ha persones que s’avancen al seu temps i el que diuen no es entès.
Una relectura dels 14 principis en clau d’innovació ens permet veure com la filosofia que hi ha darrera aquets principis te també una clara aplicació en el camp de la innovació.
Veiem-ho breument:
1) “La millora dels productes i serveis” que te una implicació directa amb la innovació perquè “l’objectiu es ser més competitius i mantenir-se en el negoci” i això només es pot aconseguir si innovem.
2) “Adoptar la nova filosofia”, que no necessita comentaris.
3) “Deixar de dependre de la inspecció massiva per assolir la qualitat” això suposa haver de innovar en els productes i en els seus processos per tal d’eliminar els controls de qualitat.
4) “Eliminar la pràctica de comprar basant-se exclusivament en el preu” aquest principi fa necessari un canvi i una innovació en la gestió dels aprovisionaments de les empreses.
5) “Millorar constantment els sistemes productius i de serveis”. Tot i que parla de millora continua hi ha moments en que aquesta pot suposar una innovació incremental o radical.
6) “Implantar la formació” però amb una formació renovada, reconstruïda. Calen nous mètodes de formació adaptats a cada persona en funció de les seves competències i capacitats. Es increïble però tot i tenir quasi 30 anys molt de que exposa encara no es fa en moltes empreses.
7) “Adoptar e implantar el lideratge”. La lectura d’aquest punt en el seu llibre hauria de ser obligatori per a molts gestors i directius. Però això suposaria haver de canviar molts paradigmes i també faria que es veiessin les mancances com a líders empresarials de molts d’ells, que no son més que “encarregats”.
8) “Rebutjar la por” un concepte del que ja he parlat en el meu blog i que Deming considera fonamental perquè les empreses siguin competitives. La frase següent es emblemàtica: “Ningú pot donar el millor de si mateix a menys que se senti segur”. Això ho haurien de tenir davant dels ulls molts dels que dirigeixen les empreses i institucions del nostre país.
9) “Eliminar les barreres entre departaments”. Això pot suposar p.ex. la creació d’equips multidepartamentals en els projectes d’innovació.
10) “Eliminar els eslògans, exhortacions i objectius irrealitzables per als operaris”. La base d’aquesta proposta es que si no es soluciona la causa sistèmica dels problemes per molt fort que sigui l’eslògan o la exhortació no s’aconseguirà res. I per tant que cal innovar en la cerca de solucions als problemes sistèmics.
11) “Eliminar les quotes numèriques”. Quan hi ha objectius quantificats es fa tot per assolir-los sense analitzar com s’assoleixen i si afecten a altres. Això tant per a treballadors com per a directius. Això suposa que cal innovar en els sistemes de gestió de les persones i reinventar-los, però el que cal sobre tot es analitzar els indicadors i veure si tenen realment sentit.
12) “Eliminar les barreres que li treuen a les persones l’orgull que els produeix la seva feina”, això suposa una innovació en la gestió de personal adoptant nous models en la relació amb els empleats com els que es poden desenvolupar quan parlem de desenvolupar la “marca personal del professional”.
13) “Establir un programa intern d’educació i automillora per a cada persona”. Un dels fonaments de la supervivència empresarial que encara no està desenvolupat en el nostre país. ¿Quantes empreses formen a tot el seu personal en gestió empresarial, a saber que es un Balanç i un Compte de Resultats i com s’interpreta?. A fomentar la automillora, concepte que també exposava Peter F. Drucker. Desenvolupar la automillora de les persones fent-los que es reinventin o innovin en el que estan fent.
14) “Tots els membres de l’organització han d’esforçar per assolir la transformació”. La transformació suposarà innovar en la gestió de l’empresa i en la gestió del seu treball.
La lectura i la relectura de Deming hauria de ser obligatòria per aquells professionals que volen ser excel·lents en la seva professió, i també per part dels responsables d’implantar la estratègia de les seves empreses i dels seus països. La reflexió sobre el que exposa hauria de ser necessària per definir unes polítiques que realment fossin útils i portessin a resultats beneficiosos.
Però no només s’ha de llegir el que proposa Deming, l’important es portar-ho a la pràctica, fer-lo efectiu en les empreses i en el país que hi cregui.
En el seu llibre ja ho deia “LA SORTIDA DE LA CRISI” es fonamenta en:
“QUALITAT, PRODUCTIVITAT I COMPETITIVITAT” basada en les PERSONES.