Web Analytics Made Easy - StatCounter

Propostes per a un canvi de paradigma (1): Formació per l’Excel•lència

La primera de les propostes del canvi de paradigma incideix en el desenvolupament d’un programa de formació que desenvolupi un millor aprenentatge en les organitzacions.

No descobreixo res si exposo que un dels factors que incideix en la millora de la productivitat és la formació dels empleats i la millora dels seus coneixements i competències. Malauradament avui en dia, amb l’excusa de les crisis, moltes empreses han reduït les inversions en formació del seu personal; també n’hi ha d’altres que expliquen que no formen als seus empleats perquè un cop formats poden marxar, davant això la resposta només pot ser : “Contra el drama de formar als teus empleats i que se’n vagin, hi ha la tragèdia de no formar-los i que es quedin”.

Una forma de generar una Nova Cultura d’Empresa és donant als comandaments intermedis eines que els permetin formar els seus subordinats de manera eficient i ràpida (especialment en sectors amb alta rotació o amb personal insuficientment qualificat). Així poden ajudar els empleats a millorar en els seus mètodes de treball i augmentar la seva seguretat, i especialment en com poden enfrontar-se als problemes en les relacions humanes.

Per això el programa “Formació per l’excel·lència” es basa en l’adopció de les metodologies desenvolupades sota el nom Training Within Industry (TWI) que se centren en la formació interna dels treballadors per aconseguir el màxim aprofitament de les seves habilitats individuals.

Amb aquest programa es pretén donar als comandaments intermedis (i a persones responsables de gestionar altres persones) de coneixements i competències per:

  • Formar als seus subordinats.
  • Millorar els mètodes de treball.
  • Tractar amb les persones i els seus problemes.
  • Millorar la seguretat en el treball.

Els avantatges que pot suposar la formació i el desenvolupament amb aquest programa són:

  • Disminuir el temps d’adaptació de nou personal.
  • Augmentar els coneixements del personal i la col·laboració.
  • Augmentar la qualificació i l’autoestima del personal.
  • Millorar la productivitat.
  • Disminuir la sinistralitat laboral.
  • Assolir una Nova Cultura Empresarial de país.

El Training Within Industry es va crear el 1940 i el seu èxit va ser tal que es considera que va ser fonamental per al notable increment de productivitat i de capacitat de producció que es va produir en la indústria bèl·lica americana durant la Segona Guerra Mundial. Acabada la guerra s’introdueix al Japó i arriba a convertir-se en un els eixos del que avui dia es coneix com Kaizen. Fins i tot Toyota l’aplica i és un dels pilars de la formació dels seus comandaments intermedis. El TWI també es va introduir a l’Europa Occidental com a part del desenvolupament del pla Marshall, donat l’aïllament d’Espanya en aquelles dates això va suposar que el TWI no fos introduït a Espanya fins a l’any 1963 per part del “Servei Nacional de Productivitat Industrial del Ministeri d’Indústria “.

Avui dia multinacionals com Starbucks l’utilitzen en els seus establiments.

A Catalunya l’any 2006 el Centre de Recerca Econòmica i Social de Catalunya (CRESC) va publicar un informe titulat “Models i oportunitats de formació. Pels treballadors d’àmbits territorials de Catalunya amb baixa participació en la formació contínua” on es proposava l’adopció del TWI com a model per a la formació dels treballadors no qualificats en el comerç, el turisme i la indústria agroalimentària. No hi ha constància que la proposta s’hagi dut a terme.

Aquests dos últims casos suposen un exemple d’una trista realitat: mentre que fora del país es considera que la metodologia pot ser útil i per això la aprenen i l’apliquen, aquí el que es fa és un informe sense una posterior continuïtat en la seva aplicació.

Per tot l’exposat considero que el primer pas del canvi de paradigma és desenvolupar la “Formació per a la Excel·lència”.

Un document que amplia la informació d’aquest tema, es pot descarregar aquí

Si t’ha agradat aquest post, sis plau comparteix-lo.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer