Ahir a la tarda vaig fer de presentador i moderador de la conferencia del enginyer Antoni Crous, Director General de UNILAND CEMENTERA dins el cicle “Innovació i Màrqueting claus per l’èxit”.
Una exposició molt interessant de com es va preparar i desenvolupar un pla d’acció per enfrontar-se a la crisi.
Entre els diversos elements del pla crec destacable, i que es el primer que explica, com es va actuar en l’àmbit de les persones. L’explicació de com enfrontar-se a un canvi d’organització i a una reestructuració suposa un exemple paradigmàtic d’excel·lent gestió dels mal anomenats recursos humans. I també l’explicació en el torn de preguntes de com es van escollir els que es quedarien i els que haurien de deixar la empresa, amb l’exposició de que una de les tasques més dures però necessàries d’un directiu es explicar a algú que se l’acomiada. I aquí va dir que cal posar-se en el lloc de l’altre persona i pensar com ens agradaria que ens ho diguessin a nosaltres (pensar com i en les persones).
L’altre punt interessant es el que fa referencia a la innovació i aquí va dir coses com:
“Cal planificar el futur però canviant la organització. No serveix per el futur el que s’ha fet en el passat”.
“S’han de reorganitzar les línies de negoci i reduir les jerarquies”
“Cal qüestionar-se com ha de ser la nova història”.
“Analitzar com es fan les coses i buscar la forma de fer-les diferent, canviar els processos, buscar noves solucions, canviar la relació amb els clients i proveïdors”.
Es cert que molt del que explica son conceptes recurrents en la amplia bibliografia i documentació existent sobre innovació; però el que ho fa interessant es que es el canvi que ha hagut de realitzar una empresa que pertany a un sector “clàssic i centenari” com el del ciment, que havia viscut uns creixements espectaculars i que ha patit un daltabaix que ha provocat el trencament del seu arrelament a un model de negoci obsolet.
Una estratègia molt interessant per desenvolupar innovacions en gestió, productes i processos fou el acordar amb diverses empreses de sectors diferents al cimenter l’intercanvi de coneixements entre equips de professionals. D’aquí van sortir importants innovacions dons s’aconseguien visions diferents que donaven peu a qüestionar-se el que es feia fins aquell moment.
El títol resumeix l’esperit de la exposició “Mai mes les coses seran com abans”.
Per si us pot interessar, trobareu la conferencia sencera aquí.