Web Analytics Made Easy - StatCounter

La innovació no es un remei d’acció immediata

L’actual situació econòmica ha fet que els responsables de les polítiques relacionades amb l’economia i especialment amb el mon empresarial hagin fomentat com a “taula de salvació” de les empreses amb problemes el binomi “innovació-internacionalització”. I de forma accidental s’ha anat difonent la idea-missatge que encetar aquestes dues línies d’actuació son el remei quasi immediat per a solucionar els problemes de les empreses.

Malauradament ambdues son estratègies empresarials que tenen un temps de maduració a mig termini, és excepcional el cas d’empreses que en menys d’un any puguin assolir situacions positives.

Especialment en la innovació sovint sembla que innovar es tenir una idea “per inspiració divina” que suposarà un increment de facturació que salvarà la delicada situació en que ens puguem trobar; això quasi sempre és fals. El procés per innovar necessita del seu temps, és com el creixement d’una planta: cal sembrar, regar, esperar, i aleshores comença a créixer, per al final del cicle donar uns fruits. I depenent del fruit, el temps per recollir-lo és més llarg o més curt.

 

 

En la innovació ens trobem amb un cicle similar i on el temps per recollir els fruits també es variable per cada innovació que haguem sembrat. Però a més a més hi ha el factor del mercat que és qui haurà d’acceptar i pagar per aquesta innovació. Dins aquest factor de l’acceptació del mercat es presenta una activitat que sovint no es té en compte: el màrqueting.

Cal fer un màrqueting de la innovació,  perquè allò que no es coneix difícilment serà acceptat. Desafortunadament, sovint, en els projectes d’innovació el màrqueting no s’ha afegit com a component en la fórmula i aleshores es produeix un resultat no esperat: la innovació fracassa, no és acceptada pels clients.

Per això es recomanable que en tots els projectes d’innovació dins el pressupost per desenvolupar-lo s’inclogui una quantitat destinada a la actuació de màrqueting i comunicació, que depenent del producte pot arribar a ser del ordre del 30% del pressupost del projecte.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer