Web Analytics Made Easy - StatCounter

La innovació “low cost”

La setmana passada The Economist publicava un article molt interessant on s’exposa la nova tendència en la innovació en països com Xina i Índia que consisteix en desenvolupar productes més econòmics que els equivalents occidentals.

Aquesta tendència suposa que els equips mèdics que s’obtenen son del ordre de 10 vegades més econòmics, amb el que suposa d’estalvi per als costos sanitaris en aquets països. Aquest article complementa un altre d’anterior on també s’exposa el concepte de “innovació frugal”, es a dir, el desenvolupament de nous productes que son més barats i tenen les mateixes funcions que els seus equivalents occidentals. Es parla que això s’assoleix per la utilització de la microelectrònica, de les TIC i de nous materials.

Aquestes noticies em donen peu a parlar d’una metodologia desenvolupa en els anys 40 del segle passat per Lawrence D. Miles que s’anomena “anàlisi del valor” que també es coneix per “enginyeria del valor” o “gestió del valor”.

 

 

Aquesta es una metodologia te com a base de desenvolupament el concepte de valor que es defineix com la relació entre la satisfacció de necessitats i l’ús de recursos. El que es pretén es obtenir productes/serveis que amb el mínim cost possible tinguin totes les funcions que els clients desitgen i que estan disposats a pagar. Es quasi bé segur que d’una manera o un altre s’està utilitzant aquesta metodologia per obtenir les “innovacions frugals”.

Cal tenir en compte que l’origen d’aquesta metodologia va ser l’escassetat de matèries primeres que es van trobar les empreses nord-americanes, que no produïen productes militars, durant la Segona Guerra Mundial; i en front d’un problema va sorgir l’enginy d’una persona que va re-conceptualitzar el desenvolupament de productes on el que importava era la funció, calia obtenir les funcions de la forma més econòmica i amb els materials disponibles.

Aquesta es una metodologia que també es pot aplicar als serveis i als processos. Per això crec que en aquets moments en que el nostre país s’enfronta a una escassetat de recursos caldria que les Empreses, però en especial les Administracions Públiques la apliquessin per augmentar la seva competitivitat.

No Responses

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer