Web Analytics Made Easy - StatCounter

Característiques del innovador segons Alessandro Garofalo (2a part)

Continuem amb alguns conceptes d’Alessandro Garofalo.

Per Garofalo per la paraula idea s’utilitzen com a sinònims: descobriment, invenció, creació.

Però ell defineix cadascuna d’elles de la següent manera:

Descobriment és l’identificació d’un element de gran interès des del punt de vista científic, o de noves perspectives socials, econòmiques o culturals. Descobrir significa trobar alguna cosa que abans no es coneixia, però que ja existia.

 

Invenció és l’identificació d’una solució funcional a una necessitat. Es la sistematització racional de les intuïcions concernents a la realització d’un nou instrument. Habitualment es refereix als productes de la creativitat de tipus concret.

 

Creació és un producte sortit del no res, o l’animació de caràcter innovador d’un element ja existent, generalment indica un producte de l’art.

 

Aquests tres aspectes de l’idea cal afegir un altre concepte clau: la fantasia, que m’agrada definir, utilitzant una frase de Bruno Munari: ‘Tot allò que abans no hi era fins i tot si irrealitzable’.

La fantasia és extravagància, estranyesa, ficció, escapar de la realitat, inspiració. Es la ment vagant, perseguint de forma erràtica i abstracte imatges diferents. Es el desig de sortir dels esquemes tradicionals, ja que està desproveïda de necessitats contingents.

En l’àmbit de la creativitat, la fantasia és, precisament, la facultat que permet pensar en coses que no existien abans, sense preocupar-se de verificar si el que pensem sigui realment nou.

 

Amb aquestes reflexions Garofalo ens introdueix novament paraules clau que cal que l’innovador tingui en compte en el seu diccionari particular: descobrir, inventar, crear, fantasia.

Però la que te una implicació més directa amb la innovació és la definició d’invenció: “identificació d’una solució funcional a una necessitat”. Aquesta és una definició molt acurada amb tres conceptes fonamentals a l’hora d’innovar

  • Identificar
  • Solució Funcional
  • Necessitat.

Quan identifiquem les solucions funcionals a les necessitats dels nostres clients: els hi estem donant respostes, els estem satisfent, fem que vulguin ser els nostres clients.

Es clar que la fantasia a l’hora de trobar solucions ens donaran un valor afegit a aquestes, però l’important és que siguin funcionals.

El text es part de la conferencia “Creare per Innovare” realitzada a Udine el 30 de març de 2005 i es pot llegir aquí (en italià).

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer