Web Analytics Made Easy - StatCounter

Vull innovar, per on començo?.

Es una de les frases que més es diuen per aquells als que els hi ha vingut la “inquietud per innovar”.

Dons el primer que cal fer és: … fer-se preguntes.

Cal saber d’on venim, on som i cap a on volem anar. Innovar sense objectiu no porta enlloc.

Per aquesta fase de preguntes, que en el model de Innovació Sistemàtica es troba dins de la fase “DEFINIR”, hi ha diverses eiens que es poden utilitzar i, jo crec que la primera a utilitzar es l’anomenat “system operator” o “quadre 9W”.

Aquesta eina te una concepció senzilla, però molt potent. Es una matriu 9×9, on a las columnes corresponen a la evolució en el temps (passat, present i futur) i les files s’anomenen (sub-sistema, sistema y super-sistema).

 

Matriu 9V

Matriu 9V

La primera vegada que es llegiex sub-sistema, sistema y super-sistema es té una sensació de complexitat de la eina, però quan s’entèn es torna una eina molt potent.

Anem a explicar-ho amb un exemple. Suposem que volem entendre que passa a la nostra empresa. En aquest cas el sistema sería la nostra empresa, el sub-sistema sería tot allò que en forma part com els departaments, els empleats, les instal.lacions, la maquinaria, els productes/serveis que es comercialitzen,… y el super-sistema serien els clients, els proveidors, les Administracions Públiques, …

Com veiem sistema es allò que volem analitzar, el subsistema es allò que en forma part y el supersistema el que està fora.

El quadre system operator te un potencial important que es la seva capacitat d’ampliacio, en el quadre següent podem veure una variació que desenvolupa una expansió 15W en el temps:

 

Matriu 15V

Matriu 15V

Aquest quadre es interessant d’utilitzar quan volem fer una descripció de quan volem deenvolupar innovacions que tenen diversos estadis en el temps, així p.ex. podriem voler desenvolupar un producte que es comercialitzes primer a Europa, despres a EE.UU. i finalment al Japò. Amb aquest esquema sabem en el moment de començar a desenvolupar l‘objectiu final i per tant podem preveure que haurà de complir normativa de les 3 zones. Si fessim un desenvolupament pensant nomes en Europa ens podriem trobar que el nostre producte no compleix normativa amèricana o japonesa, i aleshores si volguessim vendre’l allà caldria tornar-lo a desenvolupar amb les noves condicions.

El quadre 9W suposa fer-se moltes preguntes per cada un dels quadrants. El resultat es un millor coneixement de on estem i on volem anar, i a l’hora de crear noves idees tenir un objectiu per ser més eficients i eficaços.

N’aniré escribint …

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer