Web Analytics Made Easy - StatCounter

Si els executius tenen un variable: per què no s’aplica el mateix als empleats que innoven?

El mes passat es va celebrar al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC) una Jornada amb el títol “Incentivar la Innovació: Pot ser la retribució dels equips un factor determinant?”, en la qual van participar representants de patronals, sindicats, diverses empreses i del govern de Catalunya.

En aquesta sessió es pretenia exposar les conclusions consensuades, d’una Taula Rodona realitzada al mes de maig amb els mateixos participants, relacionades amb la incentivació de la Innovació.

La Jornada va ser oberta pel degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Joan Vallvé, que va exposar que “l’esperit de la innovació no és innat, és una actitud, un estat mental”. Reconèixer la importància de la innovació i de quina manera es pot reconèixer als responsables d’innovació la seva aportació al resultat de l’empresa “.

Seguidament va ser el torn de la introducció al tema que vaig realitzar jo mateix. La meva exposició es va centrar en exposar breument un sistema global per incentivar i motivar les personen a innovar, els criteris que cal considerar en un sistema de remuneració que s’han de basar en retribuir pels resultats de l’aportació al negoci en tres conceptes: 1) individual , 2) d’equip o grup, i 3) organitzacional o d’empresa. Posteriorment vaig exposar el cas particular de la “retribució de patents d’empleat” comparant Espanya, amb França, Alemanya i Xina, així com fent referència a l’evident discriminació entre inventors d’organitzacions privada i organitzacions públiques, per acabar exposant una sèrie de reflexions i interrogants sobre la retenció i recuperació del talent que se’n va del país.

Per això vaig utilitzar la següent presentació:

A continuació el moderador Jordi Guix, president de la Comissió de Política Industrial del COEIC va actuar de moderador de les diferents taules.

El primer grup en pujar a la taula va ser el de les organitzacions sindicals.

Va iniciar la seva exposició Juan Manuel Tapia, Secretari de Negociació Colectiva (CC.OO. de Catalunya) en la seva exposició algunes frases rellevants van ser:

“El sindicat considera que ha d’incorporar la incentivació de la innovació dins de la seva organització perquè connecta amb la necessitat d’un nou model productiu i de competitivitat vinculat a la qualitat ia la innovació.”

“Es pensa en un marc de negociació col·lectiva que ajudi a que les empreses iniciïn, voluntàriament, un camí per incentivar la innovació.”

 

Va finalitzar aquest grup José Martín Vives Abril, Coordinador de Política Sectorial (UGT de Catalunya). Que va exposar qüestions com:

“La solució a la crisi en l’àmbit industrial passa per la internacionalització i la innovació. I es requereix a l’empresa que de forma democràtica i participativa mitjançant una negociació col·lectiva es desenvolupin mecanismes per incentivar la innovació. “

“Per això la via és generalitzar la incentivació de la Innovació mitjançant 1) una Cultura Innovadora, 2) que sigui universal per a tots els treballadors i 3) en un marc open (obert) que inclogui també a proveïdors, autònoms, universitats, …”

 

El segon grup va ser el de les patronals, iniciant els torns de paraula Abraham Arcos, director Innovació (CECOT).

“De la mateixa manera que un executiu té un variable si l’empresa es guanya la vida, segurament en l’àmbit de la innovació serà tan senzill com plantejar d’una manera semblant.”

 

Seguidament Daniel Furlan, Director de Projectes Estratègics i d’Innovació (PIMEC)

“La innovació és important per a la competitivitat territorial focalitzada en quatre eixos: 1) L’entorn, 2) El territori, 3) L’empresa i 4) El mercat.”

“La R + D + I ha de tenir utilitat per al mercat. La crisi actual és superable però vindrà una crisi més important la dels recursos, la del medi ambient. “

 

Va finalitzar aquest grup Antoni Sáenz, Director d’Innovació i Noves Tecnologies (Foment del Treball).

“S’ha de tractar la innovació des de la guany de l’empresa. La importància de la innovació són els guanys i els beneficis que suposen per a l’empresa. La incentivació que es pretén fa necessària una innovació tant en el marc laboral com en el mercantil. “

“Cal retenir el talent incentivant la innovació, però identificant el talent a retenir (escollint aquells que tenen els valors adequats per a l’empresa).”

 

El tercer grup a parlar va ser el corresponent a les empreses.

Va començar Pere Berga, director d’Innovació (Almirall).

“En Almirall la innovació forma part de l’ADN de l’empresa.”

“Atès que els desenvolupaments dels fàrmacs suposen períodes llargs de 10/12 anys s’han establert sistemes de reconeixement en base al grau d’innovació assolit on en cada fita es fa un reconeixement econòmic o amb un premi. Hem aconseguit que el personal d’R+D+I aquest content. “

“La innovació és Investigació + IVA.”

 

Joan Salvà, Agent de la Propietat Industrial (Oficina PONTI)

“La innovació és un tema cultural en què la influència de les patents és insuficient, a Catalunya es té una baixa cultura de la protecció.”

“S’innova, s’innova prou, el que suposa la taxa d’exportació existent, però es patenta poc.”

 

José Miguel Solans, Director Innovació (Schneider)

“Innovació és tot canvi que aporta valor amb un clar enfocament de mercat. En Schneider la innovació és transversal amb equips de projecte multifuncionals de tots els departaments. “

“Per incentivar les persones perquè innovin més s’han plantejat dues línies:

1) Retribuir les patents amb un fix igual a tot el món, per l’inventor (o l’equip).

2) Un programa de valorització professional de tècnics, amb un pla de carrera i de valorització.”

 

L’últim a parlar va ser Xavier Ferràs, Director del Centre d’Innovació Empresarial d’ACC1Ó en representació de la Generalitat de Catalunya.

“A Catalunya es produeix l’1% de la ciència mundial sent el 0.1% de la població mundial, en aquest camp la política científica és excel·lent però es produeix un gap al knowledge flow de la seva translació al mercat.”

“La innovació és estratègia i té risc (financer, tecnològic i de mercat).”

“Cal posicionar l’empresa en el centre del Sistema d’Innovació, i posant el focus en la gestió de les persones i els seus incentius.”

 

Com a conclusió es pot dir que la Retribució dels Innovadors s’hauria de considerar un factor determinant per a la incentivació de la Innovació, i per això unes negociacions col·lectives de caràcter voluntari en les que es tingués en compte com un dels temes de negociació seria desitjable i rellevant .

 

El vídeo de la Jornada (en català i castellà) es pot veure en el següent link:

 

Si te ha gustado este post, por favor compártelo.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer