Web Analytics Made Easy - StatCounter

Retribució dels empleats innovadors (1): Un viatge al voltant del món.

.

Amb aquest post inici un cicle en el qual aniré explicant com en diferents països es legisla la qüestió de la remuneració complementària dels empleats innovadors.

En la majoria dels països això es circumscriu a les patents laborals d’invenció realitzades per emprades i especialment en les que es denominen “patents de servei o encàrrec”.

Com veurem hi ha varietat d’alternatives des de “no legislar res” passant pel reconeixement del dret a una remuneració complementària d’acord amb uns criteris de càlcul fins al dret a una remuneració percentual dels beneficis directes de la patent en productes comercialitzats i un percentatge de les llicències que l’empresa rep de tercers.

La qüestió de la remuneració complementària dels empleats innovadors per la seva aportació als resultats empresarials és una qüestió que suscita habitualment debat entre els que consideren que el sou ja paga aquesta aportació i els que consideren que és raonable que els innovadors rebin un percentatge del que aporten.
Aquesta visió que en molts països es pot considerar un canvi de paradigma és la que al meu entendre crec necessària si es vol que en un país la innovació sigui realment un dels motors del creixement econòmic i de la viabilitat futura de les empreses.

Aquesta idea que no és d’avui sinó que ja fa temps que exposo, no és únicament meva; i per citar un referent:

  • Henry W. Chesbrough, creador del concepte “Innovació Oberta” és un ferm defensor de la remuneració de l’aportació dels empleats en la creació de benefici empresarial. Així en el seu llibre “Open Innovation 2006” escriu que: “s’haurien d’establir polítiques de recompenses per a aquelles patents que suposin per a l’empresa un progrés comercial, o per la creació de models de negoci eficaços que impulsin el llicenciament de les tecnologies desenvolupades, i fins i tot, per recompensar els empleats que identifiquin tecnologies externes que es puguin dur a l’empresa per a generar més negoci”.

Com que és raonable saber que es fa en altres països he desenvolupat una presentació que ens permet viatjar per diversos països i llegir com plantegen la qüestió. Ho podeu veure a continuació:

 

En successius post aprofundiré el que legisla cada país incloent referència a sentències judicials de rellevància, opinions de destacats professionals, etc.

I per descomptat la meva opinió i comentaris.

.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer