Web Analytics Made Easy - StatCounter

Mite 1: El mite de la epifania

(Capítol 1 del llibre “The Myths of Innovation” de Scott Berkun )

Epifania, el concepte que hi ha darrera s’entén si es llegeix la definició en anglès en el diccionari online de Merriam Webster.

Així una de les definicions es “a usually sudden manifestation or perception of the essential nature or meaning of something”. Veiem que ens parla de manifestació o percepció sobtada de la natura essencial o el significat de quelcom, es a dir, el Eureka grec.

En canvi en el diccionari del Institut d’Estudis Catalans, no trobem aquesta definició.

Per això, podríem parlar del “mite del Eureka” que potser es més clarificador.

La tesi es que no hi ha un ¡Eureka! immediat, és a dir, les innovacions son producte d’un procés que dona peu al instant final on si que podem dir: ¡Eureka!.

Es la frase d’Albert Einstein: “El geni és 1% d’inspiració i 99% transpiració”.

La epifania seria com quan construïm un puzle, peça a peça fins el moment en que l’última peça del puzle es posa a lloc, ¿ és aquesta darrera peça més màgica que les altres?, no la seva màgia li ve donada per la connexió amb les altres peces.

Tot i que el puzle es un bon exemple, jo crec que seria més adient parlar d’un Mecano o d’un Lego. Dons ambdós tenen sempre una peça final que corona l’Eureka, però ens permeten exposar un altre concepte: “amb les mateixes peces bàsiques podem obtenir diferents construccions”, o sigui, si m’enfronto a problemes diferents amb una sèrie de peces bàsiques puc trobar solucions diferents.

La habilitat de veure el problema amb claredat combinada amb el talent per resoldre’l, això és el que importa.

Això és el que es pot assolir mitjançant la aplicació de la Innovació Sistemàtica.

Ara bé sovint la gent no vol que es posi en evidencia el problema, perquè ens trobaríem amb la situació que “Si no son part de la solució, és que son part del problema”.

La capacitat de resoldre problemes de forma innovadora és una de les característiques del Innoginyer.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer