Web Analytics Made Easy - StatCounter

I si forméssim en Innovació Sistemàtica als professionals de la salut?

Aquesta Setmana amb Laura Buguña, de la Fundació Docència i Recerca de MútuaTerrassa, hem realitzat un Taller d’Innovació Sistemàtica per a professionals del sector de la Salut.

En aquest taller preteníem fer una Introducció a la metodologia TRIZ que els hi permetés obtenir una visió de la innovació que els ajudés a veure els seus reptes i problemes amb diferents perspectives, i així aconseguir unes millors solucions mitjançant de la innovació sistemàtica.

El Taller ho vàrem plantejar amb una barreja de teoria i pràctica, en tres parts.

Una primera part donant una visió general del tema incidint en els principis en que es basa i, també, en el procés. 

El procés és, en la meva opinió, un dels elements mes importants ja que és el que permet definir-la com “innovació sistemàtica”, i és el que li introduirà l’energia que li permet generar la potència innovadora que ha demostrat al llarg del temps en diferents sectors i empreses.

En la segona part vaig explicar la matriu multifinestra com a eina per descriure qualsevol problema o repte que es plantegin a nivell professional, que també es pot utilitzar a nivell personal. Aquesta eina és la que van utilitzar en el primer exercici pràctic. En aquest exercici es plantejava un repte sobre un problema del sector com és el de la polimedicació. Al demanar-los que utilitzessin la matriu multifinestra no pretenia que en el curt temps disponible descrivissin el problema en la seva plenitud sinó que fessin un “canvi de paradigma” en la forma en que descriuen els problemes. El debat que es va plantejar en els dos grups que es van crear crec que va ser el millor de la sessió perquè em va permetre veure “in situ” a un conjunt de professionals amb coneixements i competències preocupats per donar resposta a un dels temes que els preocupa.

En la tercera part vaig exposar les diverses eines de les que disposa la innovació sistemàtica per a buscar possibles solucions els reptes i problemes descrits. I a continuació, els vaig proposar dues eines i cada grup va utilitzar una d’elles. Novament un debat interessantíssim sobre que suposa aplicar aquestes eines al repte.

En successius post explicaré més extensament les diverses parts amb les meves reflexions personals.

I respecte a la pregunta amb que començava vull dir que la formació en innovació sistemàtica hauria de començar pels màxims responsables del Sistema Sanitari. Perquè això és el que fan empreses com Samsung, o el que va fer el Japó amb la Qualitat quan van demanar a Edwards Deming que els ensenyés, i ja sabem el que va aconseguir que fes aquest país al respecte. Si no comencem per la cúspide, el que passa es que després no s’aplica.

No vull acabar aquest missatge sense agrair a Laura Buguña que m’hagi proporcionat la oportunitat d’exposar la innovació sistemàtica en un sector com el de la Salut, en el què crec que la seva utilització ajudaria a l’objectiu d’aconseguir novament que el Sistema Sanitari tingui, com mínim, el nivell que tenia abans de la crisi i, fins i tot, millor.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer