Web Analytics Made Easy - StatCounter

Hem planificat la protecció de la marca del nostre projecte d’innovació?

Com deia en el meu anterior post, “tots els projectes d’innovació haurien de tenir la seva pròpia marca“, però això també és aplicable a qualsevol projecte que necessiti tenir una marca associada, i una de les activitats que hem de tenir planificades és la protecció d’aquesta marca. Per a això ens hem de fer una sèrie de preguntes.

Si el projecte pretén desenvolupar un producte o un servei: Tindrà la mateixa marca o una marca diferent?

En ambdós casos cal tenir clar quin és el nostre mercat potencial d’actuació (nacional, comunitari o internacional) ja que això suposa diferents estratègies i costos de registre de marca.

El més habitual és que vulguem el registre de marca a nivell nacional, per a ells tenim dues alternatives: fer-ho pel nostre compte o contractar un agent de patents i marques.

Si decidim fer-ho pel nostre compte haurem d’accedir a la pàgina web de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, en l’apartat de signes distintius. Els tràmits de “marca nacional” seguint les seves indicacions no són excessivament complicats. És important tenir clar quin serà el camp de comercialització del projecte, el que s’anomena classes (classificació de Niça).

Però abans de començar amb els tràmits cal verificar que la marca que volem no està registrada, per a això haurem consultar-ho en el localitzador de marques.

També hem de decidir si volem que el projecte tingui un logotip.

Un cop hem definit la marca, la classe i el logotip, és el moment de fer la sol·licitud. El més recomanable per cost (118,10 € aquest any 2012) i agilitat és fer-ho electrònicament. La sol·licitud electrònica ens genera un pdf amb tota la informació rellevant.

Extracte de la sol·licitud de la marca Innogenierum

Extracte de la sol·licitud de la marca Innogenierum

Al final si tot està correcte, sinó caldrà fer les rectificacions oportunes, aconseguirem tenir la nostra marca registrada. Al web de l’OEPM constarà la mateixa amb el nom, la classe (o classes) i el seu logotip. La qual cosa podem trobar-nos al localitzador de marques.

Tal com ja vaig escriure, els projectes necessiten el seu màrqueting i comunicació, per això hem de planificar tant la seva versió offline i la seva versió online.

Avui en dia, per cost i per rapidesa, l’ús dels mitjans digitals ha de considerar de la mateixa manera, i fins i tot més, que els mitjans “clàssics”.

Per això haurem de plantejar que volem utilitzar per difondre la marca:

  • Volem que tingui pàgina web? Volem un bloc de la marca?. Caldrà registrar com a mínim el domini lanostramarca.com, i en funció del que considerem necessari altres extensions: .info, .net, …
  • Volem difondre-la en twitter? Haurem d’obrir un compte de twitter de la marca.
  • Volem comunicar-la amb vídeos? Caldrà tenir el nostre canal a youtube.
  • ¿Farem presentacions clàssiques o diferents? Cal inscriure la nostra marca en slideshare, en prezi, ¿i per què no en pinterest?

És possible que ara no fem servir pinterest, o youtube, però en un futur si que ho farem, per això és important protegir-lo ara que la marca no es coneix, per evitar als trolls digitals. En aquest video (en castellà) explico perquè cal fer-ho.

.

Per tot això jo recomano utilitzar una taula en Excel en la qual posem tots els mitjans en què volem registrar la nostra marca, i programar-nos un dia i un parell d’hores per registrar-la en tot aquells que creiem que necessitarem a curt, mitjà i llarg termini .

Ara ja tenim la nostra marca a la xarxa.

El següent és planificar de què i com farem el màrqueting i la comunicació amb els mitjans digitals.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer