Web Analytics Made Easy - StatCounter

Han de dirigir els economistes la recuperació econòmica?

Poden els economistes aportar solucions innovadores a la crisi actual?

La meva opinió és que NO.
Els que ara estan dirigint les polítiques econòmiques han demostrat que són incapaços d’aportar les solucions que es necessiten enfront de l’actual crisi.
Són l’exemple vivent de la cita d’Albert Einstein: “Si continues fent sempre el mateix, obtindràs sempre els mateixos resultats”.
Estan fent el mateix de sempre, les receptes ja conegudes de resultats coneguts. No aporten cap solució nova o diferent. No són capaços de donar solucions innovadores.
I qui podria optar a dirigir la política econòmica?
Doncs haurien de ser professionals acostumats a solucionar problemes i que a més hagin de desenvolupar solucions innovadores ja que les conegudes NO FUNCIONEN.
Per exemple enginyers, però això si, veritables enginyers, és a dir, els que usen el seu Enginy per aportar diferents solucions, avaluar i valorar les més adequades. Perquè la majoria dels problemes tenen més d’una solució.
O metges de medicina general que són professionals que han de tenir una visió global de la persona i busquen solucions als problemes en base a un equip d’especialistes però mantenint la visió del sistema i la conseqüència de les seves decisions.
O qualsevol altre professional que s’enfronti a problemes sense solucions conegudes.


I perquè no els economistes? Perquè no estan formats per donar resposta als problemes buscant solucions innovadores.

Alguns, SI que tenen capacitat per pensar solucions noves i diferents de les clàssiques, part de la formació que han rebut es basa a analitzar el passat i construir la teoria que ho justifiqui, sefundamenta a recollir les dades del passat i extrapolar al futur. En donar credibilitat a qui no la hauria de tenir.

Però això no serveix quan el problema és nou.

I és el que tenim ara: un PROBLEMA NOU, el que tenim és un multiproblema, és a dir, un problema compost de diferents sub-problemes que estan relacionats entre ells i que a més incorporen una sèrie de variables fins ara desconegudes.
Portem anys en què els economistes han tingut l’oportunitat d’aportar solucions noves i / o diferents i no ho han fet, per tant és temps de donar l’oportunitat a altres. Es necessita persones amb visió sistèmica, que visualitzin les conseqüències futures de les seves decisions i que aportin creativitat en les solucions. Es necessita capacitat de projecció cap al futur i que desenvolupin projectes.
Ara cal desenvolupar un projecte de recuperació econòmica que incorpori solucions desconegudes fins ara i que trenquin els paradigmes econòmics existents. I en això dubto que els economistes que actualment dirigeixen les polítiques tinguin la capacitat i voluntat de pensar solucions innovadores.
La història empresarial mostra nombrosos casos de com l’arribada de financers i economistes a una empresa, amb una visió excessivament numèrica i curt termini, genera un canvi de tendència en l’evolució de l’empresa de final conegut.
Un altre aspecte que, sovint, no controlen, ni entenen els financers i economistes és la tecnologia. No entenen el que implica una tecnologia, ni les seves possibilitats, ni les seves limitacions.

Un dels aspectes en què les seves decisions generen més por és quan decideixen reduir costos comprant components o subproductes més barats. Quanta pèrdua de productivitat i / o qualitat han generat aquestes “gangues” de resultat a curt termini?
És capaç el financer de preveure el que suposarà una nova tecnologia en el sector?
De què serveixen els plans de negoci a cinc anys en un entorn canviant que es demanen per concedir préstecs o aportacions de capital? Valorar el mercat de productes de mercat que encara no existeix és una qüestió de “visió tecnològica”.

I com els problemes es resolen aportant solucions, demà aportaré algunes de les meves propostes de solucions per a diversos problemes de l’actual situació.

.

No Responses

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer