Web Analytics Made Easy - StatCounter

Del Visual Thinking al Design Thinking: Per innovar cal Disseny i Visió

Ahir a la tarda vàrem fer em una conferència sobre Visual Thinking i Design Thinking a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya, en ella va participar com a experta en el tema Alexandra Etel Rodríguez, (partner en Connecting Brains), el títol de la mateixa: “Per innovar cal Disseny i Visió “.
Hi vam exposar dues metodologies per a la innovació que d’un temps ençà estan sent utilitzades amb més profusió per part de moltes empreses en el món; tanmateix la seva utilització per les empreses espanyoles és incipient i són poques les que realment les estan utilitzant.
El Visual Thinking és una metodologia que suposa utilitzar el canal visual, és a dir, imatges com a elements per a desenvolupar i recollir la creativitat i les opinions de les persones que participen en projectes de qualsevol àmbit, i fins i tot pot utilitzar per una sola persona per desenvolupar temes personals i / o professionals.
L’únic que es necessita és paper i llapis (preferible de diversos colors), encara que també es pot complementar amb post-its, blue-tac, retoladors, …
A partir d’aquí hem de plasmar les nostres idees, opinions, comentaris amb dibuixos que es puguin associar al que pretenem dir, així per expressar el concepte d’idea es pot representar amb el dibuix d’una bombeta.

Al final s’obté un resultat com el següent:

 

Quins avantatges té el Visual Thinking?

Al meu entendre és una metodologia que:

1)      Desenvolupa un llenguatge comú simbòlic que facilita la col·laboració en entorns multidisciplinars, i especialment multiculturals.

2)      Dona un esquema visual d’un projecte és recordat més fàcilment pels participants que una descripció en paraules.

3)      Actua com a catalitzador de la creativitat en oferir una visió diferent dels conceptes, especialment en persones de formació tècnica.
Però utilitzar el Visual Thinking en entorns empresarials requereix que des de la direcció es tingui consciència que és una metodologia que com totes les metodologies noves en una empresa requereix un període de comprensió i adopció. La seva utilització pot començar a base de realitzar un curs de formació, però la millor manera com s’aprèn és mitjançant l’aplicació pràctica en un projecte amb la col·laboració d’un expert que faci de “coacher-formador-orientador” de la metodologia durant el seu desenvolupament.
El Design Thinking reneix com l’au fènix arran d’un article de Tim Brown, CEO d’IDEO, a la revista Harvard Business Review, l’any 2008, si bé el “pensament de disseny” és un concepte que a Europa s’ha utilitzat durant el segle XX amb més o menys profusió. La influència dels dissenyadors en el desenvolupament de productes i serveis innovadors té nombrosos exemples en tots els països. El disseny ha estat una constant a l’hora d’innovar i un aspecte de vital importància a l’hora de generar emocions.
Però és arran d’aquest article que realitza un salt quantitatiu pel que fa a una major rellevància de caràcter global, que el porta a ser utilitzant per nombroses empreses, institucions i fins i tot en exèrcits com el dels EUA, tal com s’explica en un article titulat “Design Thinking Comes to the U.S. Army “.
Utilitzar el Design Thinking en les organitzacions suposa canviar la manera com es conceben i desenvolupen els projectes i canviar la filosofia i l’estratègia aportant una visió diferent i innovadora.
La decisió de conèixer-les i utilitzar-les suposarà canviar la nostra manera de pensar i d’analitzar els problemes i les oportunitats, podrem ser innovadors de forma diferent, però també podem decidir quedar-nos amb el que tenim.
Però la innovació és canvi, i si volem innovar hem de provar coses noves i diferents, així que posa’t en marxa i utilitza el Design / Visual Thinking en la teva vida.
En la introducció al tema vaig exposar una breu història de com, al meu entendre, ressorgeixen el Visual / Design Thinking i la seva expansió a nivell mundial.

Es poden veure els slides de milla meva presentació a continuació:

.
.
Si vols, pots veure el video de la sessió sencera aquí.
.
.
No Responses

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer