Web Analytics Made Easy - StatCounter

Coolhunting per a enginyers

Ahir a la tarda vaig participar com a ponent en la conferencia “Coolhunting per a enginyers” que vàrem fer conjuntament amb Berta Segura, directora de D-Mentes, a la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya.

En aquesta sessió es va donar per part de la Berta una visió del coolhunting com a disciplina professional i que el coolhunter es un professional que ha de tenir una formació i uns coneixements per tal de poder desenvolupar la seva feina amb seriositat i qualitat.

Per la meva part la meva posició va ser exposar com els enginyers/es poden amb la seva formació i els seus coneixements utilitzar metodologies del camp de l’enginyeria per participar en projectes d’innovació de grups multidisciplinaris on hi participin “coolhunters”.

Fins i tot els enginyers poden ser coolhunters.

Ara bé cal desenvolupar una de les àrees que no es desenvolupen en la formació acadèmica de les Escoles d’Enginyeria: el vessant humanístic.

Cal conèixer els conceptes que expliquen autors com Dan Ariely o Dan Pink.

Al llarg de la sessió van sortir temes com: Design Thinking, Tendències, diagrama FAST, Tendències d’Evolució, low-cost, Anàlisi del Valor, free-economia, Value Engineering, Co-branding, Value Stream Mapping, Marca Blanca, TRIZ, Marca Personal, QFD, Valors, model Kano, ètica del enginyer, evolució analògic-digital.

Es van donar exemples de països que estan desenvolupant nous models d’innovació o adoptant metodologies d’enginyeria per reduir els costos en la Sanitat o en la gestió pública com EE.UU., Japó, Xina, Singapur, Taiwan.

Es va explicar la “innovació frugal” que s’està desenvolupant a la Xina; i que s’hauria d’analitzar com es podria incorporar aquest model en la retallada de despesa sanitària al nostre país.

Vaig citar el “Value Stream Mapping for Healthcare” com a model de remodelació de la gestió en el sector de la Salut, que fins i tot ja està dins els programes formatius de les seves universitats.

També de la tecnologia de impressió 3D que de ser una tecnologia poc coneguda i reduïda a un àmbit de prototips i FabLab, està creixent de forma exponencial fins a arribar a ser portada a la revista The Economist com  a tecnologia de producció industrial que transformarà el mon.

Un concepte molt interessant es que cal convertir el comprador en fan, encara que sigui un friki, perquè aquesta tipologia de consumidors son els que més ingressos poden generar per la seva fidelitat a la marca. I com s’estan desenvolupant productes que tenen la seva font d’inspiració en series de TV i que els seus seguidors compren de forma compulsiva.

I com cal conèixer els líders amb influencia del nostre sector i també d’altres sectors o àmbits que poden tenir incidència en la nostra vida personal o professional com Steve Jobs, Seth Godin, Enrique Dans, Guardiola, …

Tots ells son persones que gestionen de forma proactiva la seva marca personal.

Finalment va haver el torn de debat amb els assistents que va tenir molta i variada participació amb comentaris i preguntes molt interessants i que es va tenir que tallar perquè ens tancaven la sala.

Si us interessa el tema podeu veure el video de la sessió sencera aquí.

I els slides de la presentació aquí.

No Responses

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer