Web Analytics Made Easy - StatCounter

Com Fujifilm va noquejar a Kodak en el combat de les innovacions radicals

Hem d’innovar amb el que hem après aplicant-ho on ningú ho havia fet abans?

Per descomptat que si, ja que una de les formes, històricament més repetida, de generar innovacions radicals és utilitzar els coneixements que, la nostra empresa o nosaltres, hem anat adquirint al llarg dels anys i aplicar-los en àrees en les que fins ara ningú els havia utilitzat.

Aquest post neix com a conseqüència de la lectura de la notícia sobre la introducció en el mercat europeu per part de Fujifilm d’una nova línia de productes per la cura de la pell anomenada Astalift.

L’interessant d’aquest cas és que els investigadors de Fujifilm van utilitzar els coneixements acumulats al llarg dels anys sobre pel·lícules fotogràfiques per desenvolupar una innovació radical de productes cosmètics utilitzant materials i tecnologies de les pel·lícules fotogràfiques.

Mentrestant Kodak es mantenia en la seva àrea de negoci i vivia del seu quasi-monopoli especialment als EUA, no va veure (o no va voler veure) el desenvolupament de les tecnologies digitals, ni tampoc altres mercats. La qual cosa l’ha portat a un dramàtic apocalipsi. I mentre Kodak es va adormir, Fujifilm amb coneixements similars es va plantejar innovar de forma radical.

A més Fujifilm va planificar una estratègia d’explotació global d’aquesta innovació començant al Japó, passant per la Xina el 2010 i expandint de forma progressiva en Europa el 2012.

Aquest és, al meu entendre, un cas extraordinàriament rellevant d’innovació radical d’utilització dels coneixements recollits durant anys i la seva aplicació a un sector i en productes totalment diferents. Qui va pensar en traslladar els coneixements sobre pel·lícules fotogràfiques al camp de la cosmètica és un veritable “geni de la innovació”.

I que es requereix per fer això:

  • Capacitat (Intuïció) per visualitzar connexions entre coneixements i noves aplicacions.
  • Capacitat per arriscar i acceptar el fracàs.
  • Tenacitat per exposar-lo i desenvolupar-lo.

I ara vénen les preguntes rellevants:

  • Podem utilitzar el que sabem en mercats que no ho estan utilitzant?
  • Podem avaluar i valorar que negoci podria representar?
  • Qui de la nostra organització és capaç de trobar les connexions entre coneixements i nous productes?
  • Estem disposats a acceptar el risc?

.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer