Web Analytics Made Easy - StatCounter

“Sortir de la crisi” amb Deming, Innovació i Qualitat

Ahir vaig presentar y moderar, en la seu dels Enginyers Industrials de Catalunya, la conferencia de Jordi Cabré, autor d’un interesant blog sobre management i membre fundador de Deming Collaboration en la que vàrem voler exposar als assistents que cal una “innovació” en la gestió empresarial de les empreses d’aquest país fent que els directius realitzin un canvi en la seva filosofia de gestió adoptant els conceptes que W. Edwards Deming va desenvolupar al llarg de la seva trajectòria professional y que es recullen en llibres com Out of the Crisis o New Economics for Industry, Government, Education.

 

El coneixement d’aquesta filosofia, dels falsos paradigmes i dels 14 principis hauria de començar per part de la direcció de la més gran empresa que hi ha al país: el Govern.

 

 

I, perquè es important aquest coneixement? Dons perquè entendre el que significa i que suposa pot fer que alhora de prendre decisions es faci una anàlisi sistèmica de les conseqüències, però especialment perquè les solucions fàcils i clàssiques no sempre son solucions sinó l’inici dels grans problemes.

Veiem alguns dels falsos paradigmes (també coneguts com “malalties”) hi ho entendrem :

  • Èmfasis en els guanys a curt termini.

Aquest es un fet habitual, especialment en aquelles empreses que cotitzen en borsa, que malauradament s’ha anat escampant per tot el teixit empresarial; i això degut en part a determinades i mal anomenades “escoles de negoci” que han educat als seus alumnes en una visió de curt termini i on el benefici immediat era el “Nord” de l’empresa.

  • Polítiques obsessives de reducció de costos.

S’ha utilitzat sovint la política de reduir costos per dos motius : o bé per a incrementar els beneficis o bé per equilibrar les pèrdues.

Sovint reduir els costos, també coneguda com “retallades” sense cap visió sistèmica el que fa es empitjorar la situació a mig i llarg termini; però potser no en on s’ha retallat sinó en un altre punt del sistema que no preveiem.

La compra a proveïdors només en base preu, ha estat un dels motius de la disminució de qualitat en els darrers anys de molts productes. No es important el preu de compra d’un component, el que es important es el cost total de la seva adquisició (que inclou la logística, la entrega, la qualitat en màquina, la fiabilitat,…) i això sovint no es valora.

  • L’avaluació del rendiment i la direcció per objectius.

Això es sovint una font de “no col·laboració” perquè si ajudo a un altre aquest pot aconseguir millor resultat que jo, o bé, que per assolir els objectius propis suposa empitjorar els objectius d’un altre.

  • La falsa independència entre les àrees d’una organització.

Aquest es un dels més importants, totes les organitzacions son sistemes interrelacionats, i per això, cal que la Alta Direcció tingui una visió sistèmica. Així es pot entendre que millorar una àrea de l’empresa, en comptes de millorar la empresa, el que pot fer es empitjorar-la.

Un exemple: si en una fàbrica tenim una màquina que processa 1000 peces/hora i la següent màquina només en pot modificar 500 peces/hora; si augmentem l’eficiència de la primera i produïm 1500 peces/hora el que produirem es que al cap de 8 hores hi haurà 4000 peces amuntegant-se en espera. I cada hora que passi n’hi haurà més.

 

I, on està la innovació? Dons bé la innovació en aquest cas es incorporar un nova filosofia de gestió en l’empresa.

Si s’entén el que hi ha darrera de la filosofia Deming, a la llarga les empreses i els països, tindran més qualitat, més productivitat i per tant seran més competitives.

I més competitives també fa que siguin més innovadores.

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2007 - 2023 by Gian-Lluís Ribechini - Innoginyer